Intressanta, kul och tänkvärda videos och annat som på något sätt relaterar till Piratpartiet och dess politik.


2010-10-14

Canal Plus-fallet om läkning i rätten

Ett annat pirat-aktuellt rättsfall: Canal Plus stämmer en privatperson för att i en chat ha länkat till en sida hos Canal Plus som visade live tv-sändningar (deras tanke var att bara betalande kunder skulle ha tillgång till den länken.)Jag undrar vad som hänt med schemaläggningen, för det pratades om att målet skulle upp först i november 2009, och sedan 9:e februari 2010 [DN]. Men så fick det alltså vänta till oktober 2010.

2 kommentarer:

  1. Men i sådana här fall får väll bolagen tillhanda hålla extar kort och kortläsare för inkoppling på Datorn,som kompliment till det ordinarie abonemangen. Då borde inte detta vara ett problem. För med ett sådant system så får kunden bara en länk till inlognings sidan och när kortet har verifierats så länkas man vidare till en sida som är annonymiserad så att kunden inte kan se länkadressen. Problemet löst. Men vad skall bolagen göra om man mot all förmodan skulle råka komma in på den sidan med live sändning utan att ha fått sidan länkad till sig. Vad händer då?

    SvaraRadera
  2. Ja, den tekniska aspekten av detta är helt vansinnig. Det är inte direkt så att det saknas sätt att hindra den typen av länkning det handlar om här. Fallet påminner lite om att man visar upp matchen i ett skyltfönster och sedan åtalar någon som sagt till sina vänner "vet ni, där i skyltfönstret kan man se på matchen."

    Jag vet inte vad åklagarsidan tänkt åberopa. Men jag hoppas verkligen inte rätten finner läkning vara likställt med tillgängliggörande i lagens mening, för det skulle få helt orimliga konsekvenser för Internet.

    Däremot kan jag tänka mig att man kanske kommer diskutera om att distribuera länken är att "kringå teknisk åtgärd". Där hoppas jag på att det faller på just det du skriver om; att skyddet för videon inte har tillräcklig höjd för att det ska räknas som "teknisk åtgärd".

    SvaraRadera